COWABUNGA!

23-05-2024 11:49
COWABUNGA!

*

COWABUNGA!

 

Bir Y kuşağı mensubu olarak, bizim çocukluğumuzdaki pek çok markanın şimdi yeniden dirilmiş olması beni pek rahatsız etmiyor, tabii ki iyi uyarlandıkları sürece!!!! Küçük iğneleme bir yana hem Pokemon, hem Yu-Gi-Oh hem de aslında jenarasyonunu yitirmiş gibi gözüken Power Rangers ve Teenage Mutant Ninja Turtles’ın bu kadar ilgi görmesinden ziyadesiyle mutluyuz. Özellikle yurtdışında Ninja Kablumbağalar inanılmaz bir “hype” ya da güzel Türkçemizde heyecan ve ilgi yaratmış halde! Biz de yakında Türkiye’de de benzer bir ilginin artacağını bildiğimiz, PhD olarak da kurulduğumuz günden beri devamlı öne çıkarmaya çalıştığımız Ninja Kaplumbağalar’ı bir de Level’da yazalım dedik! 

 

Rögar kapağını kaldırmak

 

Dover kenti mi diyelim kasabası mı, çünkü oldukça düşük nüfuslu bu kent aslında Amerika Birleşik Devletlerindeki en eski yedinci yerleşim birimi. Kahramanlarımız Kevin (Eastman) ve Peter (Laird), içerisinde pek de yapacak bir şey olmayan bu eski yerleşim biriminde yaşarken Kevin’ın aklına arkadaşını güldürmek için bir fikir gelir. İki ayağının üstünde duran, ellerinde nançaku taşıyan ve maskeli bir kaplumbağa.  Laird, gülerken bunun adı “ergen mutant” mı olsa der.  Oluşturulan bu konsept, o tarihten sonra ölümsüz olacakken, konsept geliştirilirken yaratıcıları dönemin popüler serileri olan New Teen Titans, Uncanny X-Men ve Daredevil’daki ninjalardan esinlenmişlerdir. Aynı zamanda ikisinin de favori çizgi romanlarından olan Howard the Duck’tan neşeli ve komik hayvanları da benimseyerek konsepte yedirmişlerdir.

 

80’leri kasıp kavuran Frank Miller’ın Daredevil’ı o dönemde çizgi roman okuyan Eastman ve Laird’i tabii ki etkileyecekti. Çizgi romana dönen Ninja Kaplumbağalar, önceleri Japon kültüründen isimlerden esinlenildiyse de, daha sonra İtalyan Rönesans’ını başlattığı kabul edilen simge sanatçıların isimleriyle gelecek kuşaklara bir sanat tarihi dersi bırakmıştır. Bildiğiniz gibi Daredevil gözlerini bir araba kazası sonucu kaybeder, tam Türk filminden ayıran detay çarpan aracın radyoaktif materyal ile dolu olmasıdır. İşte kablumbağalarımız da tam bu sebepten radyoaktif bir “ooze” – çözeltiye maruz kaldıktan sonra bu hallere gelirler. Büyük usta splinter ise doğrudan Stick’ten gelen bir karakterdir. 

 

Günümüzde iyi bir kondisyondaki versiyonu 50bin dolar gibi olan Teenage Mutant Ninja Turtles #1 1988’te Mirage Studios tarafından sadece 3000 adet olarak basıldı. Mirage Studios kimdi peki? Tabii ki Eastman ve Laird ve onların garajı. Eastman’ın amcasından aldıkları borçla baskıyı yaptılar, dönemin çizgi roman reklam dergilerine ilan verdiler ve işte rögar kapağı yerinden oynadı, önce Mor Ejderler sonra tüm dünya Ninja Kaplumbağalar ile tanıştı!

 

OYUNCAKLAR, FİLMLER, ŞÖHRET VE AYRILMA

 

Artık klişeleşen şekilde ilerleyen “kahramanın hikayesi” konusu tabii ki, Eastman ve Laird için de farklı olmadı. Playmate Toys tarafından üretilen oyuncaklar şu an acayip sıcak koleksiyon malzemeleri. Elinize bunlardan birisi geçerse mutlaka sahip çıkın.  Çizgi romanın görmeye başladığı ilgi tabii ki, o dönemde de en sevdiğimiz şeyden beslenen Amerikan kapitalist pazarı için gözden kaçırılmayacak seviyedeydi.  Ve bu kapitalist sistem için müşteri 5 yaşından 85 yaşına kadar herkes olduğu için, bazı ülkelerde Ninja değişti, Amerikada çizgi romanın tonu değişti, Eastman ve Laird’de değişti. Ancak; markanın başarısı giderke arttı. Çizgi film – animasyon dünyanın her yerinden gençleri televizyonun başına oturtmakta bilimsel olarak ciddi şekilde değerlendirilmesi gereken bir etkiye sahipti. Konami’nin yaptığı oyun o zamana kadar olan en başarılı oyunlardan biri olarak 4 milyon kopya sattı.

 

1990’lı yıllarda biraz da ilk filmin başarısına güvenerek yapılan kötü filmler, franchise’ı ayakta tutsa da Eastman ve Laird’in karakter farklılıkları da göz önüne çıkmaya başlamıştı. Eastman biraz daha superstar hayatı yaşarken (kendisine tank aldı), Laird daha çok sanatçı-hippi- yaşlı adam tarzını benimsediği için projelerin içinde yer almaktan keyif alıyordu ancak o dönemki projeler Ninja Kamplumbağaları besleyeceğini ilgiyi azaltmaya yol açıyordu.

2000’li yıllar

 

Eastman hisselerini Laird’e satında, Laird markanın tek hakimi haline geldi. Ancak Laird içinde zaman akmış ve hem heyecanı hem de çizime dair tutkusu azalmıştı. Bu yüzden o da bir süre sonra hisselerini medya devi olan Viacom’a sattı. Nickolodeon bünyesinde tekrardan çizgi film başlayınca, seriye olan ilgi de oldukça arttı ve bir sonraki jenerasyon da kaplumbağalar ile tanıştı.

Ancak bu sürde Micheal Bay’li, Megan Fox’lu TMNT filmleri oldukça başarısız oldular. Taa ki 2023’te bir Y kuşağı şampiyonu Seth Rogen; Preacher ve Boys’da yaptığı gibi TMNT’de de muazzam bir iş çıkardı ve yep yeni kaplumbağalar ile yapılmış belki de en iyi TMNT filmini vizyona koydu.

 

Çizgi romanda ise işler uzun süre pek de iyi gitmedi. Değişen tonla birlikte, zaten beğenme eğrisi oldukça sert olan bir çizgi roman sever grubuna hitap eden seri, ana gövdesini yitirdi. Farklı yayıncılar altında farklı tonlarda devam eden TMNT, en sonunda IDW bünyesi altında bir ritim yakaldı diyebiliriz.

 

Mirage tarafından yayınlanan seri, döneminin tonuna uygun, hardcore, sert, rekabetçi, karanlık tonlara hakim ve yaşça biraz daha büyük bir kitleye hitap eden “sokaktan” gelen bir çizgi romandı. Çizgi filmin tonunu yakalamak isteyen çizgi romanlar ise daha çocuksu ve daha “Cumartesi sabahı eğlenceleri” şekilde konumlandırılmalıydı, nitekim IDW’da bu yolu seçti.

Günümüzde Last Ronin, devam eden ana seri, Untold Destiny of the Foot Clan, TMNT Saturday  Morning Adventures gibi seriler oldukça ilgi görüyor ve hem hikaye hem de koleksiyon değeri anlamında da kalitesini koruyor.

 

Aynı zamanda marka, son zamanlarda yükselen grafiğini de Adidas gibi dev markalarla işbirliği ile de güçlendiriyor. Onunla ilgili de bir görseli bırakıyoruz buraya J 




TMNT’Yİ NEDEN BU KADAR SEVİYORUZ?

 

Kendi kuşağım için bunu tarif edebilirim ama şu anki kuşak için de aynı hisleri yaşatıyor olması belki de kaplumbağaların en çok kendisiyle gurur duyması gereken şey. Dört farklı karakterden oluşan, kardeşlik ilişkisini de anlatmayı kendine amaç edinen, eğlenceli, her seferinde kazanamayan ama savaşan bu karakterler bizlere hiç bir şeyi başaramasa pizzayı sevdirdi. Ançuez’in ne demek olduğunu anlattı.  April, Casey gibi yan karakterlerin de aslında kendine has takipçilerinin olduğu, Jennika ile yeni bir kaplumbağanın eklendiği ve bu sefer tuttuğu seriler de çizgi roman okuyucları için kaçırılamayacak şeyler.

Tabii bu arada, her böyle bir markaya eğildiğimizde bahsetmeyi sevdiğimiz işin “ collectible” tarafı da var. TMNT oldukça ucuz fiyatlardan oldukça pahalı fiyatlara kadar pek çok segmentte, eşi benzeri bulunmayacak şeyler sunan, pek çok sanatçının üzerine çalıştığı ve mutlaka göz gezdirmeniz gereken çok eğlenceli bir dünya! Umarım bu yazı size rögar kapağını kaldırır ve kanalizasyondaki bu muazzam eğlenceye katılırsınız!

Mete

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.