PhD Blog’un son yazısında, sosyopat bir kötü kadından Gotham’ın en iyi suçlu profili çıkaran bağımsız araÅŸtırmacısına (diyebiliriz) dönüşen Harley Quinn’in yeni Elseworld* hikayesine eÄŸiliyoruz!
Kami Garcia aslında bir roman yazarı. Yazdığı romanlar da genel anlamıyla karanlık, korku ve gizem dolu hikayeler. Çizgi romana Teen Titans Raven’la birlikte geçmiÅŸ yazar tabii ki tarzından uzaklaÅŸmamış ve DC’nin Black Label serisinin hakkını vermiÅŸ. Açıkçası ÅŸu ana kadar okuduÄŸum “black label” hikayeleri arasında gerçekten bu etiketi tam anlamıyla hakkeden tek çizgi roman olduÄŸunu söyleyebilirim. Hem yazar hem de çizerler, etiketin kendilerine saÄŸladığı özgürlüğü ve sansürsüz iÅŸ yapabilme rahatlığını doÄŸru ÅŸekilde kullanmış. İlk sayıyla ilgili en sevdiÄŸim ÅŸey ÅŸiddetin ve rahatsız edici görüntülerin olması gerektiÄŸi kadar kullanılmış olması. Sadece adında Joker/Harley yazan bir ÅŸey ürettiÄŸiniz için her türlü rahatsızlığı yansıtabiliriz rutini beni biraz soÄŸutmaya baÅŸlamıştı, Kami Garcia tam buraya önemli bir bar koymuÅŸ. Ne eksik ne fazla ilk sayı için bahsettiklerimiz.
Exclusive piyasasından çok sevdiÄŸimiz Mike Mayhew ve Mico Suayan’a geçmeden önce birazcık konuya da deÄŸinmek istiyorum. Harley, GCPD ile çalışan serbest bir seri katil experi, davranış analisti ve cinayet psikologu. Buraya kadar normal Harley orijininden farklı olan tek ÅŸey Arkham’da deÄŸil de GCPD ile çalışması. Böyle baktığımızda “ee ne var iÅŸte” diyebiliriz ancak bu sefer Harley onları islah etmeye deÄŸil yakalamaya çalışıyor. Ya da en azından polislerin seri katilleri yakalamasına yardımcı. Bu da bizi karakter anlamında bambaÅŸka bir kadını izlemeye götürüyor ki oldukça önemli. Sert, kendi ayakları üstünde duran ve açıkçası oldukça cool bir kadın profili çizilmiÅŸ. Bu da doÄŸal olarak akla, eÄŸer Harley & Joker iliÅŸkisi saÄŸlanacaksa ki baÅŸlık bunu öneriyor, nasıl olacak da bu kadın Joker tarafından psikolojik olarak kırılabilecek sorusunu getiriyor. Çünkü bildiÄŸimiz Harley tüm PhD.’lerine raÄŸmen aslında öz güveni olmayan, genel bir depresyon halinde ve çıkış noktasını Joker’de arayan modern toplumun hepimize yerleÅŸtirdiÄŸi yalnızlık hissiyle hareket eden bir karakter. Criminal Sanity’deki Harley ise kendi ÅŸeytanları olsa da bundan çok farklı bir karakter.
Bir çizgi romanı iyi yapan ÅŸeylerden biri bana kalırsa bilgi vermesi. Özellikle normal etiket fiyatının üstünde bir ÅŸey ödüyorsam mutlaka ekstra bir özelliÄŸi olmasını beklerim. Bu çizgi romanda da belki biraz yıllardır polisiye film ve dizilerden öğrendiÄŸimiz ÅŸeylerin tekrarı olabilir ama sonu “-pat” la biten konularda oldukça güzel akademik açıklamalara sahip. Amerikan tarihindeki ünlü seri katillere de referans yaparak, konunun okuyucunun ilgisini çekmesi saÄŸlıyor. Spoiler vermemek adına bundan sonrasıyla ilgili pek bir ÅŸey yazmak istemiyorum çünkü sanırım neyden bahsedersem bahsedeyim artık çizgi romanı anlatmak olacak, o yüzden çizerlere geçiyoruz.
BildiÄŸiniz gibi enteresan bir ÅŸekilde bu çizgi romanın iki tane çizeri var! PhD Collectibles koleksiyonerleri nerenin Mike Mayhew nerenin Mico Suayan tarafından çizildiÄŸini hemen anlayacaktır, ama ExC cover almayanlar için ben yine de biraz bahsetmek istiyorum. Öncellikle bir iÅŸi iki kiÅŸinin yapması her zaman iyi sonuçlar doÄŸurmaz. Bütünlüğü bozar, farklı olacağım derken içinde her ÅŸey olan ama hiç bir ÅŸeye benzemeyen kötü bir çorba içerken kendinizi bulabilirsiniz. Ancak Mico ve Mike bu iÅŸi oldukça güzel kıvırmışlar. Genellikle Mico Suayan’ın muhteÅŸem kaleminden izlediÄŸimiz hikaye sizi yormaya baÅŸladığı anda Mike Mayhew’ün photo-realistik çizimleriyle yepyeni bir pencere açıyor. Açıkçası iki çizeri de çok beÄŸeniyorum ve bu sistemde mükemmel bir iÅŸbirliÄŸi kurmuÅŸlar. Akış hızında sizi rahatsız eden hiç bir ÅŸey yok. Bir yandan da özellikle Mike Mayhew için söylüyorum bunu çünkü Mico Suayan panel çizmeye daha da yetenekli olduÄŸunu hep hissettiriyordu, iç çizim yapmadığı için biraz eleÅŸtiriliyor ve merak ediliyordu, iÅŸinin hakkını sonuna kadar vermiÅŸ. Photo-realistik panel çizimi iyi yapılamazsa çizgi romanda çok ucuz duran bir ÅŸey. İyi yapıldığında da bu kitaptaki gibi çizgi romanınızın pek çok hatasını kapatan bir ÅŸey. Mike’ın çizimleri fırlayacak gibi neredeyse! Mico Suayan ise özellikle siyah-beyaz panellerde muhteÅŸem bir iÅŸ çıkarmış, korkusuz ve kendine güvenen bir çizimi var.
Özetle Joker/Harley Criminal Sanity film izliyormuşçasına okuyabileceğiniz bir çizgi roman. Tek kötü eleştirim ilk sayısının çok absürd şekilde bitmesi. Eminim teknik bir açıklaması vardır bunun da, sayfa sayısı basım süresi falan gibi. Yine ilk paragrafta bahsettiğimi hatırlatmak istiyorum bana kalırsa en iyi Black Label işi. Karanlık bir hikaye anlattığından değil, etiketin kendisine getirdiği rahatlığı ve özgürlüğü en doğru şekilde kullandığı için.
8.5/10