Genel

Arka Planda Kalan En İyi 10 Batman Hikayesi

Listeleri sever misiniz bilmiyorum, ama gördüğüm kadarıyla hem nefret ediliyor hem de çok seviliyor! Kişisel olarak ben bayılmıyorum ama benim için bir “guilty pleasure” anı gün içinde saçma sapan listelere bakmak. Düşündüm taşındım, daha sonra Youtube videolarında da yer vereceğimiz listeyi önce yazılı olarak hazırlayalım dedim.

Bir şekilde çizgi romana bulaşmış herkes mutlaka Batman okumuştur, Batman okuduysa da Killing Joke’dan Dark Knight Returns’den mutlaka haberdardır. Peki ya bilmediklerimiz? Batman külliyatı neler saklıyor acaba, gelin bir bakalım çünkü bu listede pek konuşulduğunu duymadığım serileri listeledim.

10 – Hot House / Legends of the Dark Knight 42-43



Poison Ivy hikayeleri her zaman keyifilidir ve hatta bazen korkutucudur ( en azından Poison Ivy’yi Harley’le fraternity üyesi yapmadan önce DC işler böyleydi) Yine de Poison Ivy genelde sadece seksi ve aslında çok da kötü olmayan bir Batman kötü kadını olarak işlenir akıllara da en vurucu olduğu Hush gelir. Hot House, Poison Ivy’i ana kötü yerine oturturken aynı zamanda kendisinin Isley personasına yoğunlaşmakta. Gotham’da bir şeyler ters gitmekte, ünlü isimler intihar etmekte ve erken dönem Batman günlerini izlediğimiz Bruce Wayne Pamela Isley’e yakınlaşmaktadır! 2 Sayı süren seri aynı zamanda Komiser Gordon sevenlerini de mutlu edecektir.

9- The Doom that Came To Gotham

Mike Mignola’nın ne kadar iyi bir Batman yazarı olduğunu biliyor musunuz? 3 sayılık bu seri Lovecraft romanlarından çıkmış, korku dolu muhteşem bir mini hikaye. Çok yakında belki ülkemizde de görebileceğiniz bu çizgi roman elseworld hikayesi. Kadim Tanrılar, dünyanın dinazorlardan önceki dönemi, komplo teorileri ve genel anlamda Mike Mignola’ya ilgilyseniz bu seriyi okumadan geçmeyin. Antartika’dan Gotham’a uzanacak bu yolculukta sürekli olarak diken üstünde olacaksınız.

8- Am I Really Batman ? / Batman #112



Bu Silver Age sayısı daha sonra Identity Crisis, Mask gibi ünlü işlerde de kullanılan bir alt metne sahip. Bruce Wayne bir gün uyanır ve hiç kimseyi kendisinin Batman olduğuna inandıramaz, aksi gibi Gotham’da gecelerin sahibi olan Batman ve Robin de çatılarda gezmektedir. Son sayfasına kadar gayet heyecanlı ve ne olacağını merak ettiğiniz bu sayı, açıkçası Batman RIP için de Grant Morrison’a ilham vermiş gibi duruyor!

7 – My Beginning and My Probable End / Detective Comics #574



Belki de Batman külliyatındaki en ikonik görsellerden biridir Batman’in Jason Todd’u taşıyıp tedaviye götürdüğü an. Okuyucularının oylarıyla ölmesine karar verilen Todd’u yıllar sonra yeniden görecek olsak da, Batman için ilk gece çok zordu. Karakterimizin kendisini, idealini ve yaptığı işi tartıştığı sayı, oldukça ciddi ve Gotham’ın sahibini daha iyi tanımınıza yardımcı oluyor. Batman’in yarasa değil, insan tarafına yoğunlaşan bu çizgi roman aynı zamanda Alan Grant’in mükemmel çizimlerine de ev sahipliği yapıyor.

6- Time and Batman / Batman #700



Büyük ihtimalle iyi Batman fanları Paul Pope’un Batman Year 100 çizgi romanını edinmiştir. Batman’i zaman içerisinde farklı rollerle gördüğümüz çizgi romanlar ve fanartlar oldukça fazla sayıda mevcut. Grant Morrison’ın sazı eline alıp belki de en muhteşem Batman dönemlerinden birini yazdığı aralıkta, bize 4 farklı Batman zamanını gösteren bu muhteşem sayı 700 etiketinin de hakkını vermiştir. Aynı zamanda Grant Morrison’ın ne kadar iyi bir okuyucu olduğunu da kanıtlayan zaman makinemizin sahibi Carter Nichols’un da Golden Age’den sonra ana zamana dönmesi olayı da bu çizgi romana rastlar. Hem Dick Grayson, hem Damian Wayne hem de Terry McGinnis sevenleri mutlu edecek, pokerdeki kare eli gibi diyebileceğimiz güzellikteki bu sayıyı mutlaka edinin.

5- The Batman Nobody Knows / Batman #250

Listede yer verdiğimiz en kısa hikaye Batman Nobody Knows. Sadece 6 sayfalık bu hikaye yine bir “landmark” sayıda olmanın güzelliğini yaşıyor. Farklı hikayelere yer verebilen kalın sayılar olan 100, 250, 500 gibi numaralar çok büyük cevherlere gebe. Bruce Wayne’nin bir kaç çocukla yaptığı kamp sizi okurken çok mutlu edecek ve herkesin Batman karakterini nasıl anladığına dair düşünceleriniz varsa yüzünüzde bir gülümse yaratacaktır.

4- Mortal Clay / Batman Annual #11



Sonlara doğru geldikçe herkesin bildiklerinden uzaklaşmak da zorlaşıyor. Ama 4.sırada oldukça ilginç bir tercih var, Alan Moore! Çizgi roman efsanesi sadece 2 adet Batman hikayesi yazdı, bu da onların ilki! Batman Annual #11 Clayface’in hala bir kötü adam olduğu günlere yoğunlaşan ve akıl sağlığını kaybetmiş bir katilini hikayesini Moore’un kaleminden ve tamamen Clayface’in perspektifinden izlediğimiz unutulmaz bir çizgi roman. Yakın zamanda PhD Stoklarında da olacak bu çizgi romanı mutlaka edinmeye çalışın!

3- Mad Love / Batman Adventures Mad Love

Batman’i Batman yapan şeylerden birisi Jokerdir. Joker’i tamamlayan şeylerden biri ise Harley Quinn. Harley ve Joker eksenindeki farklı bir takıntıya (Joker’in Batman takıntısının dışında) kanalize olan bu çizgi roman, BTAS içinden fırlamış mükemmel çizimleriyle her koleksiyonerin koleksiyonunda olması gereken bir sayı. Trajikomik bir hikaye okumak isteyenler Harley’nin takıntılı dünyasına hoşgeldiniz!

2 – Whatever Happened to the Caped Crusader / Batman #686 & DC Comics #853

Benim yaptığım listede bir Neil Gaiman çizgi romanı olmazsa olmazdı. Aslında kimsenin bilmediği ve pek de arkalarda kalmış bir çizgi roman diyemeyiz ama yine de bir DKR ya da Killing Joke kadar ünlü olmayan bir çizgi roman. Özellikle Alfred’e yoğunlaşan bölümünün bence yazılmış en iyi Batman hikayelerinden biri olduğu, Pelerinli Süvariye Ne Oldu? Batman’in geçmişi, geleceği ve ölümüne yoğunlaşıyor. Peki sen Batman öldüğünde neredeydin?

1- Strange Apparitions / DC Comics 469-476 Arası


Ve gelelim şampiyona. 1970’lerde karakter bambaşka bir rol alırken bizim alıştığımız Batman’i hazırlayan serilerden biri. Karanlık, korkutucu ve en iyi Joker anlarından birine sahip! Ayrıca çok fazla bilmediğimiz ancak Elmer Fudd’ı çevirirken çok sevdiğim Silver St.Cloud karakterine ve Hugo Strange’e yoğunlaşan bu çizgi roman, son zamanlarda da oldukça fazla çizgi roman yazarı ( Tom King, Jeff Lemire) tarafından da kendi yazdıkları Batman çizgi romanlarında referans olarak kullanılıyor. Çizgi romanı iyi okuyan ve satan arkadaşlar bu küçük yapı taşlarını hemen farkedecektir. Siz bu arada ölümden dönen Hugo Strange’in Batman’in kimliğini öğrendiğinde neler yaşadığını okumayı unutmayın.

İlgili Ürünler